Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.04.2008 22:15 - The Story of the First King's Four Gods / Tae Wang Sa Shin Gi /-история и легенда- 2-ра част
Автор: estel Категория: Лични дневници   
Прочетен: 9305 Коментари: 8 Гласове:
0

Последна промяна: 07.04.2008 22:22



The Story of the First King"s Four Gods / Tae Wang Sa Shin Gi /

/“The Legend”/

 или  "Легендата за четирите Бога на Краля"

/плах опит за историческо и митологично вглеждане (не смея да го нарека анализ)
image 

"Историята за четирите Бога на Краля" е омагьосваща корейска приказка за любов и омраза, за смелост и страх, за доблест и низост, за приятелство и предателство, за дълг и копнежа да бъдем себе си.
"The Story of the First King"s Four Gods" пресъздава част от корейската история и митология, свързана с живота и легендите за един от най-влиятелните владетели в историята на древна Корея.  

2. Корейската митология и пресъздаването на осн.митове в “Four Gods.

Имайки предвид кръстопътното местоположение на Корея, съвсем естествено в корейските митове се откриват влияния от Китай, Япония, Индия, Манджурия, Монголия, Тибет. Даоистките, будистките, конфуцианските и други привнесени идеи се развиват заедно с анимизма, тотемизма и шаманизма в корейската митология.

В корейската култура изглежда митичното начало стои над историческото. Техните митове имат много силна връзка с историческото минало на страната, а също така с фолклорното, по-точно приказното, творчество. В корейските писмени паметници се откриват, както древните митове за създателите на държави, така и по-късно създадени митове за исторически личности. Ето как  митичните персонажи в Корея се явяват полуисторически-полулегендарни владетели или герои от древното минало на страната. Така, като имаме предвид това тясно преплитане на история и легенди, много често трудно можем да отличим чисто историческия факт от  митичния елемент.

Корейските митове могат да се разделят на генеалогични – за прабащи, основатели на държави и родове; демонични – за духове на планини, реки, скали, и по-специално на големи дървета; космогонични, антропогонични и етиологични; шамански митове; будистки митове, появили се след проникването на будизма от север; конфуциански митове за идеалния управител, очевидно силно повлияни от Китай.

       В "The Story of the First King"s Four Gods" е развит основен за цялата корейска митология генеалогичен мит. Това е митът за създаването на Древен Чосон и за първия корейски владетел, който е с божествен произход.

      В зората на човешката история, около XXIII век преди Рождество Христово,   мъдрият и смел принц Хуанун, син на Бога на Небето, който (бог) създал Вселената, решил да слезе на Земята и да заживее сред хората, за да им дари щастие и благоденствие. Когато Хуанун стигнал Земята, той се озовал под свещеното сандалово дърво  , растящо на върха на планината Тебек в Северна Корея. Той създал свое селище, започнал да преподава на хората земеделие, медицина, правни и морални норми и така станал първият корейски крал, с божествен произход. Като такъв, съвсем естествено, Хуанун се явява и демиург.

      Един ден при него дошли една мечка и една тигрица, които искали да се превърнат в хора. Той им дал скилидки чесън и цвят от маргарита ( съставки, употребявани от лечителите) и им казал да седят 100 дни в една мрачна пещера, скрити от слънчевата светлина, да се хранят с чесън и с цвят от маргаритки и да се молят на боговете да ги превърнат в човешки същества. Тигрицата едва издържала един месец и напуснала пещерата, продължавайки да живее като звяр. Мечката издържала тежкото изпитание и търпението й било възнаградено. Тя се превърнала в красива млада жена. Чувствайки се много самотна, тя заплакала под  сандаловото  дърво на върха на планината Тебек, молейки боговете да я дарят със съпруг и с дете-по-точно от Хуанун, в когото се била влюбила. Венъж Хуанун минал оттам, видял младата жена, харесал я, нарекъл я Уунг - Ньо, и се оженил за нея. След време им се родил син, когото  нарекли Тангун-това е първият корейски принц, с полубожествен-полутотемен произход: като син на жена-мечка и на Хуанун – синът на Небето. Той /Тангун/ и до днес се счита, дори от някои корейски историци,  за първоосновател на корейската държава.. Роден през 2333 г.пр.Хр., той положил началото на Древен Чосон- Земята на Утринната Свежест; управлявал към 1200 години; като достигнал възраст 1910 години, се оттеглил в една планина и заживял там като отшелник.

Как митът за Хуанун е пресъздаден художествено във филма "The Story of the First King"s Four Gods"?

Първата серия пресъздава точно този мит за Хуанун, а в следващите проследяваме развитието на мита хилядолетия по-късно, във връзка с идеята за идеалния владетел и приемствеността на кралската, божествена, власт.

В древни времена, мрачни и първобитни,на земята живеели две племена, които непрекъснато враждували помежду си. Тигровото племе било напътствано от своята войнствена Жрица на Огъня Кайджин, която носела неговия символ под формата на огнено кълбо- Феникс. А племето на Мечката било водено от  смелата Сай-Ох. Виждайки войните между племената на Земята и страданието на хората, синът на Краля на Небето -  Хуанун се съжалил и слязъл, за да донесе мир и благоденствие на човечеството, да дари хората  със знания и умения. Тигровото Племе  се почувствало застрашено в  амбициите си да покори света и започнало нова война срещу народа на Чосон /ЧоШин/- обединените хора на Хуанун от племето на Мечката. Владетелят Хуанун се опитал да разреши конфликта с добро, но дори това не успяло да спре войната. Между двете племена започнали ожесточени битки, а междувременно Огнената жрица Кайджин се влюбила безнадеждно в  Хуанун. Той, обаче, обикнал Сай-Ох, двамата се оженили и се родило дете-бъдещият родоначалник на държавата Чосон. Същевременно отнел символа на Феникса/Огъня от жрицата Кайджин и предал неговата сила на Сай-Ох. Ревността и омразата на Кайджин довели до финален разрушителен  сблъсък, който бил почти гибелен за земята и хората. Владетелят Хуанун едвам успял да победи огромната птица на Черния Феникс, който се появил от избухналата сила на Огъня и който опожарил земите на Чосон. За да победи, той използвал помощта на три по-малки Бога-Пазители, които слезли заедно с него на Земята- Белият Тигър, Синият Дракон и Костенурката- Змия. Цената на тази победа, обаче, била  смъртта на жената, която обичал и разрухата на земите, в които живеели хората. Разочарован, че не могъл да изпълни своите мечти и стремежи да донесе по-хубав живот на хората,  Хуанун се завърнал на Небето. Но не всяка надежда била изгубена...На Земята  той оставил своя наследник, както и символите на четирите Бога-Пазители- Белият Тигър, Синият Дракон,Костенурката- Змия и  Червеният /Черният/ Феникс. От мита за Хуанун се родил новият мит-пророчество- за идването на идеалния  владетел, на истинския Крал на Чосон-прероден потомък на Хуанун, който щял да се роди, когато древните символи се пробудят.

         Изминали две хиляди години, народът на Чосон все още чакал предсказанието да се сбъдне, чакал прераждането на  своя Крал, който да донесе обещания мир и благополучие. Символ за сбъдването на пророчеството станало появяването на ярка звезда в небето, която възнаменувала за раждането на Краля.

С раждането на бъдещия крал на Чосон се заплита и основната сюжетна линия във филма. Заплита се една история за любов, ревност и омраза, за приятелство и съперничество, за смелост и страх, за доблест и низост, за дълг и копнежа да бъдем себе си. Заплита се Легендата, заплита се Митът, заплита се и Историята. И не можем да кажем докъде свършва едното и откъде започва другото.

Освен митът за Хуанун, пресъздаден във филма, древна митологична образност откриваме в тотемните образи на Четирите Бога-Пазители: Тигър, Дракон, Костенурка/Змия и Феникс. Тази образност е повляна /да не кажа взаимствана/  от китайските представи за Универсума. Древната китайска астрономия разделя Небето на четири квадранта като всеки квадрант съответства на определен сезон от година. Всеки квадрант, освен това, се асоциира с определено тотемно животно, което е в ролята на Пазител. Китайците са ги нарекли Suzaku-Алената Птица/Феникс; Seiry-Синият Дракон /Woonsa на корейски/  , Genbu –Черната Костенурка /Wusa Byakko-Белият Тигър /Poong Baek/. Тези астрономични представи  на древните китайци имат различни обяснения-едни от тях чисто митологични /свързани с древна китайска богиня Nu Kwa/, а други-строго научни, свързани с лунната орбита и обиколката, която Луната прави около Земята за около 28/29 дена.

Seiry /Woonsa /- Синият Дракон на Изтока, Пролетта-макар цветът на Пролетта да е зелен, имаме Син Дракон, защото в китайските представи драконите са водни създания и оттук се асоцииират с цвета на водата-син; Освен това Пролетта, символизирана от Дракона, е   дъждовен сезон.

Драконът е благоприятен знак на лееща се вода, жизнеутвърждаващ, подсказващ единението на духовното (крилата) и материалното, земното (змийското тяло). Той олицетворява също така и природните сили - дъжд, гръм, мълнии, но и мъжката сила, ум и съзидание. Традиционен пазител на съкровища, символ на мъдрост и дълголетие, драконът се използва като талисман срещу врагове. Например емблемата на крал Артур е била червен дракон. Като цяло, в източните представи особено, Драконът е символ на могъщество, мъдрост, величие, безсмъртие и доброта.

Във филма Синият Дракон като Повелител на Изтока/Пролетта властва над горите и дърветата.

Suzaku- Алената птица на Юга, Лятото- Южният квадрант на Небето, асоцииран с Лятото като сезон, се изобразявал като птица. И тъй като Лятото се свързва с жега и големи горещини, то тази птица била изобразявана в червен цвят. Впоследствие тя се асоциирала повече с Феникса като митично създание, отколкото с обикновена птица.  Освен това, червеното е цветът на Любовта и Страстта. Така във филма Червеният Феникс се асоциира с Огъня/ Горещина, Жега/, но черпи своята сила именно от Любовта.

Byakko /Poong Baek/- Белият Тигър на Запада, Есента- В китайските представи Тигърът е кралят на всички зверове. Той е символ на достойнство, сила и смелост. Образът му се асоциира с металите; така и във филма Белият Тигър е изобразен като Повелител на Запада, с власт върху метала.

Genbu /Wusa /–Черната Костенурка на Севера, Зимата- Костенурката е символ на мъдрост, търпение, дълговечност; често се използва във връзка с пророкуване, гадателства. Така във филма именно Носителят на свещения символ на Костенурката-Змия пази и постепенно разплита древното пророчество за прераждането на великия Крал на Чосон. И макар там цветът на символа да е зеленикав,  в китайската митология Костенурката е изобразявана в черен цвят, може би във връзка с това, че тя отбелязва края на всички сезони със Зимата. Освен това, вв филма Костенурката е комбинирана с друго митично животно-Змията. И е изобразена като Повелителка над водата и дъждовете.


Тагове:   king,


Гласувай:
0



1. kapriz - Естел, браво!!!! :) Намерила си ...
08.04.2008 10:32
Естел, браво!!!! :)
Намерила си невероятни подробности относно митологическите образи във филма. Не знаех, че четирите същества са от китайската митология и какво точно символизират...
Ще има ли част 3 ?
цитирай
2. estel - Има и част трета, която е малко не...
08.04.2008 15:05
Има и част трета, която е малко недовършена, но...очаквайте дскоро...
:-)
цитирай
3. ragnos - Браво, estel! И за старанието, с ...
10.04.2008 20:00
Браво, estel! И за старанието, с което си издирила и събрала всички тези факти около Корея, историята и фолклора й, и за очевидната страст, с която пишеш за сериала. :) Чакам с нетърпение 3-та част, както и материал за Хонг Гил Донг. Обещала си и стихосбирки. ;) Аз пък си заплювам постинг за Battlestar Galactica след като свърши. :P
цитирай
4. estel - ragnos, приятелю, благодаря. . . ...
10.04.2008 20:49
ragnos, приятелю, благодаря...скоро ще пусна и трета част...а и...още нещо-бонус така да се каже. Мисля че ще ви допадне още повече...:-)) Пак е свързано с Четирите бога, но нищо повече няма да издам...хихи
За Хон Гил Дон не знам, но за БСГ отдавна бях планирала темичка...нооо...ти си на ход... ;-)
цитирай
5. ragnos - E, едва ли някой ще се обиди от два ...
11.04.2008 09:48
E, едва ли някой ще се обиди от два постинга за BSG. ;) А за Гил Донг - от теб стиховете, от мен постинга. ;) Ок? :P
цитирай
6. estel - Споразумяхме се! ;-)
11.04.2008 17:49
Споразумяхме се! ;-)
цитирай
7. анонимен - поклон
01.05.2008 16:01
за труда да изчоплиш всичката информацийка, която погълнах с кеф.
Четирите бога и при мен се сгромолясаха в Топ5 на любимите филми.
И по стара древнодунеданска традиция не можах да не ги споделя с Шеф, Мрак и Рох.

Поздрави,
Крал
цитирай
8. estel - Ах, Крал. . . . Hannon le. mellon nin! ...
03.06.2008 09:41
Ах, Крал....Hannon le. mellon nin!
Не си ги споделила, обаче, само с Рох, Шеф и Мрак. А също и с едно упорито магаре, което се опитвах от месеци да зарибя с този филм. :-)
Искрени и сърдечни поздрави от Сивите заливи!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: estel
Категория: Лични дневници
Прочетен: 861395
Постинги: 46
Коментари: 430
Гласове: 321
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031