Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.07.2008 21:12 - 5 кандидатури в националната представителна листа на "Живи човешки съкровища - България"
Автор: chitalishte Категория: Други   
Прочетен: 3064 Коментари: 1 Гласове:
0



На 24 юни 2008 г. /вторник/, от 13.00 часа в Слънчевата зала на Националния исторически музей в Бояна се проведе церемонията по награждаването на 5-те излъчени на национално ниво кандидатури, които ще бъдат вписани в Националната представителна листа за „Живи човешки съкровища” на България.     Петте първи национални Живи човешки съкровища са: 

        * „Нестинарството – българската магия с огнена жарава” – традиционни обреди и празници - с. Българи, общ. Царево, обл. Бургас. Кандидатурата е представена от Регионален исторически музей – Бургас;

        * „Калуша – стародавен обред, запазен за поколенията” – обредно танцуване - с. Хърлец, общ. Козлодуй, обл. Враца. Кандидатурата е представена от Народно читалище „Н. Вапцаров”, с. Хърлец, обл. Враца;

        * Дянко Дянков – майстор на старинни оръжия – традиционни занаяти, гр. Априлци, обл. Ловешка. Кандидатурата е представена от Музей на художествените занаяти и приложни изкуства в Троян и Народно читалище „Просвета”, гр. Априлци, обл. Ловешка;  

        * „Двугласното пеене в гр. Неделино” – традиционно пеене и свирене - гр. Неделино, обл. Смолян. Кандидатурата е представена от Народно читалище „Светлина”, гр. Неделино, обл. Смолян; 

        * „Традиционна василишка сватба” – традиционни обреди и празници; традиционни танци - гр. Момин проход, общ. Костенец, обл. София. Кандидатурата е представена от Народно читалище „Гео Милев”, гр. Момин проход, обл. София.


Реализирането на Националната система „Живи човешки съкровища – България” премина през два етапа – регионален и национален. За участие в регионалния етап бяха подадени 165 кандидатури. От тях бяха излъчени 25, които бяха прегледани от национална комисия. През настоящата година стартира и Националната система „Живи човешки съкровища – България”. В тази насока България е една от водещите страни в света, създала свой национален регистър на нематериалното културно наследство. Същият е разработен от екип на Института за фолклор при БАН в активното сътрудничество с дирекция „Регионални културни дейности” в Министерството на културата. Националният регистър е достъпен и в неговата електронна версия - http://www.treasures-bulgaria.com/, както и на хартиен носител.



Гласувай:
0



1. анонимен - Живи човешки съкровища
28.07.2008 12:56
Национална програма
Живи човешки съкровища – България – 2008г.
Дългото пътуване към нашето начало, за свята среща с духа на предците ни кара да тичаме към повика на кръвта си, за да дирим силата на живия корен в бездните на необятното пространство и безкрайното време, сътворяващи цивилизации с космични измерения.
Представените от читалищата, 10 м. филми по проектите,за първи път дават обобщена представа, за силата на нематериалното ни културно наследство.
Читалищата от област Смолян се отличават с номинирана кандидатура, както и с - 40 одобрени проекти от 165 за цялата страна, община Смолян представи, 12- проекта. През 2010г. ще се представи списъка с номинираните и за регионалните листи. Факта, че в област Смолян има номинация, доказва колко значимо и уникално е нематериалното културно наследство на Родопите. То е емблематично и има индикации да е съизмеримо с водещите кандидатури в световен мащаб. Номинацията по принцип е за всички от голямото семейство на Родопските читалища.
Един от най-ефикасните начини за трайно съхранение на нематериалното културно наследство е грижата хората, които го олицетворяват, да продължават да усъвършенстват своите знания и умения и да ги предават на следващите поколения. Във връзка с това е необходимо да се определят пазителите на това наследство и да се признае официално тяхната роля като такива. След приключилата Първична селекция по инициатива на РЕКИЦ”Читалища”, излезе от печат брошура с приложен диск от 40 филма със съхранени знакови и емблематични съхранени в родопските читалища сфери на нематериалното културно наследство, като:
а) традиционни обреди и празници;
б) традиционно пеене и свирене;
в) традиционно танцуване и традиционни детски игри;
г) традиционно разказване;
д) традиционни занаяти, домашни дейности и поминъци.
Тези филми вече се разпространяват извън пределите на страната и са принос към културните ценности на планетата ни.
Констатираме, че след реализацията на програмата, читалищата повярваха, че са част от нещо мащабно и значимо и разшириха параметрите на своите дейности. Обществеността припозна читалищата, като значима част от културното присъствие както в регионален и национален, така и в международен аспект.
Значителна част от читалищата в област Смолян са канени на престижни международни фестивали. Така те заявяват силно и значимо присъствие в международният културен диалог.
Изказваме благодарност на всички институции инициирали и съдействали да се реализира националната Програма”Живи човешки съкровища”, както и на читалищата от област Смолян.
РЕКИЦ”Читалища”-Смолян
Недялка Ангелова Мачокова
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chitalishte
Категория: Други
Прочетен: 542828
Постинги: 41
Коментари: 390
Гласове: 71
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031